Flytting kan være en tidkrevende og stressende prosess, og mange arbeidstakere lurer på om de har rett til fri fra jobben for å gjennomføre flyttingen. Her er en grundig gjennomgang av hva norsk lov og ulike arbeidsavtaler sier om rettigheter knyttet til flyttedager.
Flyttedag med lønn
I Norge er det ingen generell lovgivning som gir alle arbeidstakere rett til betalt fri for flytting. Dette betyr at arbeidsmiljøloven ikke spesifiserer at arbeidstakere skal ha rett til betalt flyttedag. Derimot er det mange arbeidsgivere som velger å inkludere retten til betalt flyttedag i individuelle arbeidsavtaler eller gjennom tariffavtaler.
Hva sier Arbeidsmiljøloven om fridag til flytting?
Arbeidsmiljøloven i Norge gir ikke direkte noen rettigheter til flyttedager. Dette temaet faller utenfor lovens direkte virkeområde, som hovedsakelig fokuserer på arbeidsmiljø, arbeidstider, ansettelsesvern og lignende spørsmål.
– Arbeidsmiljøloven sikrer rett til fri med lønn når det er nødvendig for en gravid arbeidstaker å gå til svangerskapskontroll, spesielt når disse kontrollene ikke kan skje utenfor arbeidstiden.
– Loven gir arbeidstakere rett til fri med lønn for å ta seg av syke barn. Dette gjelder inntil 10 dager per år for foreldre med barn under 12 år, eller mer hvis barnet har en kronisk sykdom eller funksjonshemming.
– Arbeidstakere har rett til opptil 10 dager fri uten lønn per år for å gi nødvendig omsorg til nære familiemedlemmer som foreldre, ektefelle, samboer eller partner.
Hvor mange flyttedager har man krav på
Antallet flyttedager man eventuelt har krav på, hvis dette er inkludert i arbeids- eller tariffavtalen, varierer. Noen avtaler kan tillate én eller to dager, mens andre kan være mer fleksible avhengig av situasjonen til den enkelte arbeidstaker. Det er viktig å sjekke den spesifikke formuleringen i din arbeids- eller tariffavtale for å fastslå antall dager du har rett på.
Fagforbund, tariffavtaler og flyttedag
Mange fagforbund i Norge forhandler frem rettigheter for sine medlemmer gjennom kollektive tariffavtaler. Det er ikke uvanlig at slike avtaler inkluderer bestemmelser om rett til betalt fri for personlige formål, som for eksempel flytting. Forbund som Fagforbundet og andre større fagforeninger jobber for at deres medlemmer skal ha gode arbeidsvilkår, noe som kan inkludere forhandlinger om betalt flyttedag.
Rettigheter til fridag for flytting
Hvis du har rett til betalt fri for flytting, vil dette typisk være angitt i din arbeidskontrakt eller i en tariffavtale din arbeidsgiver er bundet av. Det er viktig å merke seg at selv om mange arbeidsgivere velger å tilby flyttedager, er dette ikke en garantert rettighet med mindre det er spesifikt avtalt.
Selv om arbeidsmiljøloven ikke gir rettigheter direkte relatert til flyttedager, kan individuelle arbeidsforhold eller kollektive avtaler gi slike fordeler. Det er viktig å være proaktiv og undersøke hvilke muligheter du har gjennom din arbeidssituasjon. Dette kan ikke bare bidra til en mer behagelig flytteprosess, men også sikre at du forstår og utnytter dine rettigheter og fordeler i arbeidslivet.
Ofte stilte spørsmål og svar
Flyttegodtgjørelse er en ordning hvor arbeidsgiver kan kompensere for kostnader knyttet til flytting i forbindelse med nytt arbeidssted, uten at dette beløpet blir skattepliktig for den ansatte. For å motta flyttegodtgjørelse må visse vilkår være oppfylt, inkludert:
- Hvilke typer kostnader som kan dekkes av arbeidsgiver
- Krav om innlevering av kvitteringer
- Reguleringer i henhold til Statens satser for flyttegodtgjørelse
- Formålet med flyttingen må være relatert til arbeid
- Flyttingen må gjennomføres kostnadseffektivt
- Noen kostnader kan ikke dekkes
- Det kan være krav om bindingstid på det nye arbeidsstedet
- Flyttingen kan gjelde både innenlands og til/fra Norge
Flyttedag er den dagen hvor en person eller familie flytter fra en bolig til en annen. Dette kan skje av ulike grunner som jobbskifte, ønsket om en ny bolig, eller andre personlige årsaker.
Arbeidsmiljøloven er utformet for å sikre trygge og rettferdige arbeidsforhold. Den har som mål å fremme helse og trivsel på arbeidsplassen samt å støtte et inkluderende arbeidsliv. Flyttedag med lønn regnes som en velferdspermisjon, og denne typen permisjon er ikke dekket av arbeidsmiljøloven.
Antallet flyttedager du kan ta ut, er ikke fastsatt av arbeidsmiljøloven. Det avhenger av avtaler på arbeidsplassen eller tariffavtaler. For å finne ut hvor mange dager du kan få fri i forbindelse med flytting, bør du kontakte din arbeidsgiver eller se i din tariffavtale.
Det finnes ingen generelle bestemmelser i arbeidsmiljøloven eller andre lover som gir rett til flyttedag(er) med lønn. Du kan derfor ikke kreve fri ved flytting med mindre dette er spesifikt avtalt gjennom din tariffavtale eller arbeidsavtale.